Dodatki do pizzy - jakie wybrać?

Dodatki do pizzy – jakie wybrać?

Sekret udanej pizzy tkwi w odpowiednim cieście – wie o tym nie tylko każdy kucharz, ale także miłośnik tej włoskiej potrawy. To właśnie ta podstawa wyrabiana z odpowiedniej mąki, drożdży, wody i odrobiny soli stanowi o jakości całego wypieku. I chociaż w tym zakresie gusta bywają bardzo różne – jedni wolą pizzę na cienkim cieście, a inni na grubym i bardziej puszystym – to jednak bez dobrego spodu trudno mówić o udanej potrawie. Jednak ciasto to nie wszystko. Równie ważne są dodatki, które decydują o smaku i aromacie konkretnego placka. Na szczęście w tym zakresie jest duża różnorodność i każdy może wybrać coś odpowiedniego dla siebie.

Mięso i ryby

Jednym z podstawowych dodatków do pizzy jest mięso, które może być bardzo różnorodne. Wśród tych najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych znajduje się szynka (zwłaszcza parmeńska), wołowina i kurczak. Natomiast wśród ryb prym wiedzie łosoś, anchois i tuńczyk. Ekskluzywnym dodatkiem do pizzy są owoce morza, które nadają tej potrawie bardzo wysublimowany smak.

Warzywa i owoce

Innym ważnym dodatkiem do pizzy są warzywa, których wybór jest naprawdę duży. Wśród tych najpopularniejszych na pewno znajduje się pomidor, papryka, cebula, brokuł, oliwki czy kukurydza – te warzywa są dodawane do niemal każdego rodzaju pizzy. Jednak miłośnicy innych smaków mogą też skosztować placka z grzybami, kaparami, cebulą, ogórkami i wieloma innymi warzywami. Dodatkowo nie do rzadkości należą pizze przyrządzane z owocami – takimi jak ananas (słynna pizza hawajska), kiwi, gruszka czy banan. Zatem każdy może znaleźć smak odpowiadający swoim kulinarnym upodobaniom.

Ser

Podstawowym dodatkiem do każdej pizzy jest ser. I chociaż tradycyjny włoski placek jest podawany z serem mozzarella, to jednak wielu kucharzy wykorzystuje także ser żółty. W tym przypadku zasada jest tylko jedna – ser do pizzy musi charakteryzować się wysoką jakością.

Przyprawy i zioła

Ostatnim dodatkiem do pizzy są aromatyczne zioła i przyprawy, które mogą być zarówno świeże, jak i suszone. Tutaj – podobnie jak w przypadku innych dodatków – o końcowym smaku decyduje indywidualny gust. Pizza to niezwykle proste danie, które zmienia się pod wpływem wykorzystywanych dodatków. Dzięki temu każdy może dopasować jej smak do indywidualnych i bardzo subiektywnych upodobań. Dzięki wykorzystaniu i połączeniu wielu dodatków może powstać bardzo różnorodna pizza. Toruń zaprasza smakoszy na skosztowanie jej różnych odmian w lokalu https://www.pizzadominium.pl/lokale/torun-c-h-r-plaza

Dodaj komentarz