Tort na weselu – kiedy należy go podać?
Tort na zamówienie na wesele symbolizuje dostatnie i szczęśliwe życie Pary Młodej. Ponadto stanowi nieodzowny element przyjęcia weselnego. Tort jest również atrakcją i słodkim dopełnieniem menu na wesele.
I choć chętnie po niego sięgamy, często nie wiemy, w którym momencie wesela należy go podać. Tymczasem nie podlega najmniej wątpliwości fakt, że moment pojawienia się tortu na weselu jest wyjątkowy.
Tort na weselu
Często towarzyszy mu temu szczególne skupienie gości weselnych i odpowiedni podkład muzyczny. Należy dodać, że Para Młoda symbolicznie pierwsze kawałki tortu weselnego kroi wspólnie i częstuje nim rodziców i dziadków. Należy dodać, że weselne trendy zmieniają się z roku na rok. Wobec czego warto jest podążać za nowościami. Rzadko jednak Pary Młode szukają alternatywy dla tradycyjnego tortu weselnego. Nie ma alternatywy, która będzie robić aż tak duże wrażenie jak tort i zyska aprobatę wszystkich gości. Można pokusić się o dodatek w postaci małych tortów, czy muffinek ale nie są one substytutem a uzupełnieniem, o ile wykonano je w podobnym stylu. Tort to tradycja na rodzinnych uroczystościach.
Pyszne i widowiskowe
Torty na wesele robione są głównie na bazie kremów z bitej śmietany z owocami i belgijskimi czekoladami. Warto jest wybrać cukiernika, który nie stoi w miejscu i zależy mu na tym, aby stale serwować coś nowego. Ważne jest również, aby atrakcyjność tortu nie kończyła się tylko i wyłącznie na jego wyglądzie. Musi on smakować gościom wobec czego bardzo często stosuje się do jego wykonania właśnie bitą śmietanę. Tłuste kremy nie są lekkostrawne i mogą wywołać uczucie ciężkości w żołądku. Warto zwrócić uwagę na owoce wykorzystane do tortu i już przed jego zamówieniem zrezygnować z tych najbardziej alergicznych. Zdając sobie sprawę z tego typu kwestii możliwe będzie wpłynięcie na wybór najlepszego rozwiązania pośród wszystkich, które znajdują się na rynku.